Uncategorized

Kunskap

Vi fyller på med kunskap för att stå rustade när vi kan börja ta emot ansökningar. Vi fyller på med kunskap om vår värld.
Idag fick vi förtydligat kring att det är bra att använda regionalfonden för att utveckla relationen mellan land och stad. Till och med ett krav. I och med godkännande av regionalfondsprogrammet står det nu klart att EU-kommissionen kräver att regionalfondens pengar används till projekt som i första hand jobbar med kopplingen mellan land och stad eller till projekt som genomförs i städer.
Och det är ju inte så dumt. Även om vi i vårt område inte har någon tätort som har mer än 20 000 invånare, så finns det ändå en dynamik och ömsesidigt beroende mellan stad och land. Med Brysselmått mätt, är hela Astrid Lindgrens Hembygd utan stad men vi kan lätt omvandla definitionen till att gälla våra förutsättningar. Det brukar vi ju göra.

Vi vet att tätorterna i området har de största arbetsplatserna och att många väljer att bo på mindre orter och pendla till jobbet. Vilka möjligheter ger det oss? Och vilka utmaningar innebär det? Det blev ingen stor slant för oss från regionalfonden för att tillgodose Eus krav. Men visst kommer vi hitta projekt som kopplar ihop stad med land även inom de gröna näringarna, inom besöksnäringen, kring transporter, för föreningslivet och den digitala närvaron som vi har beskrivit att vi ska göra med stöd från landsbygdsprogrammet.
Så vi får skicka en hälsning till kommissionen. Jorå, vi tycker kopplingen mellan stad och land är viktig på många sätt. Vi ska tänka på det för regionalfondsprojekten, men vi kommer nog att lyfta upp det även i ett och annat projekt också.

I en värld full av mänskligt och obegripligt lidande känns det lite märkligt att formulera ord för att få en och annan slant för utveckling till vårt område. I en tid när hemska och ofattbara bilder sänds ut över världen, ska vi ändå hantera vår vardag och den struktur vi finns i. Kunskapen om vad som händer i världen är viktig för att vi ska kunna bidra med det lilla vi ändå vill och kan göra för att förhoppningsvis mildra och underlätta.
All kunskap är inte lätt att bära.

2 reaktioner till “Kunskap”

  1. Sant! All kunskap är inte lätt att bära – Ökad medvetenhet ökar kunskapen om många olika perspektiv och sammanhang. Och likväl vill vi inte vara blinda för den kunskapen om verkligheten när vi väl har den.

  2. Att ta vara på det som redan gror kan vara en bra start. Projektet ”Låna en svensk” på Biblioteket i Hultsfred kan – genom att fler aktörer engagerar sig – få ett brett fäste i Astrid Lindgrens Hembygd och bidra till integrationen. Kan det vara frö till liknande projekt?

Lämna en kommentar