Bondens Torg, Leader, Projekt

Sammanhang, ja det tror vi på!

Så skönt med ett besked om att vår strategi är prioriterad! Verkligen!

Det är lite smolk i glädjebägaren att inte hela Sverige blir täckt av leaderområden men jag hoppas de bortvalda finner kraft och styrka till nya vägar och möjligheter för landsbygdsutveckling i sina områden.

I Astrid Lindgrens Hembygd tror vi på vår strategi och är stolta över den. Vi tror på de mål och insatsområden som processats fram. Vi tror på projektens sammanhang och föreningens sammanhang i Europas landsbygdsutveckling.

Tidplan
Ramarna är satta, så nu blir det verkstad! I augusti räknar vi med att kunna skicka in de kompletteringar som krävs för att vi ska få ett formellt startbesked och möjlighet att ta emot ansökningar. Om allt går som planerat och som är sagt från Jordbruksverket, ska vi kunna ta emot de första ansökningarna under senhösten. Men vi slänger väl in en brasklapp. Det har ju hänt att processer har blivit försenade förut… 😉

Målen
Nästa vecka är det konstituerande styrelsemöte i föreningen och då ska arbetsgrupper och utskott tillsättas. En arbetsgrupp kommer få till uppgift att ganska omgående göra de begärda kompletteringarna av strategin. Målen ska konkretiseras och kvantifieras. Hur många nya metoder i föreningenslivet kommer det bli fram till 2020 i våra leaderprojekt? Hur många nya tjänster blir det inom rubriken lokala resurser? Hur märker vi en förändring av folkhälsa i området? Och så vidare. Och så vidare.

Föreningens mål är inte satta av en slump. Vi tror verkligen att det är viktigt med entreprenörsanda och folkhälsa för att människor ska ha ett bra liv i Astrid Lindgrens Hembygd, som vi beskriver i utvecklingsstrategin. Det har man berättat för oss när vi tog fram strategin. Vi är också helt övertygade om att hållbarhetsaspekter och jämställdhet är viktiga för en långsiktig positiv utveckling. Det har vi inte heller hittat på själva hemma vid skrivbordet.

Sammanhang
I föreningens urvalsprocess av projekt under de kommande sju åren kommer det bli viktigt att coacha fram de bästa utvecklingsprojekten. Vi ska bistå dem  med infallsvinklar och metoder för att lyfta fram de aktiviteter som kan behövas för att få den bästa möjliga utveckling som behövs i området. Vi vill så gärna att alla aktörer ska ha med sig känslan att de inte står ensamma och hugger fram en sten, utan att de är med och bygger en katedral (det sista är ett citat från föreningens ordförande). Projekten i Astrid Lindgrens Hembygd ingår i ett sammanhang som finns beskrivet i utvecklingsstrategin. Stora som små. Alla ingår i sammanhanget

Räcker pengarna?
Jag börjar redan nu (ja, det har nog hållit på ett tag) att höra talas om olika projektidéer. Så när vi trycker på startknappen under senhösten tror jag det är många som har ansökningar på gång. Det blir en delikat uppgift för styrelsen att fördela ut föreningens tilldelade pengar, så att målen i strategin verkligen uppfylls och räcker till allt spännande och utvecklande som behövs i området. Pengarna ska räcka till många – i många år.
Astrid Lindgrens Hembygd har fått en stor påse pengar. Pengarna ska räcka i sju år och täcka ett stort område, så styrelsen måste nog vara noggrann och också modig. Ibland kanske en projektägare behöver fundera ett varv till om man bygger en katedral eller om man bara hugger ut ett stenblock.

Ett gott exempel
Ett exempel på hur bra de kan bli när man finns med i ett stort sammanhang, är det vi ser håller på att växa fram i Ingebo Hagar utanför Vimmerby. Ingbo har inte fått några egna projektpengar från Astrid Lindgrens Hembygd, men har ofta funnits med i sammanhang som stärkt verksamheten och byggt på nätverken. Ingebo öppnar till helgen en gårdsbutik som delvis har sina rötter i vårt projekt Bondens torg, som vi är så stolta över. Landsbygdsutveckling när det är som bäst. I sammanhanget.

Lämna en kommentar